Előszó

Szerzők: 
Dr. Szabó György, Dr. Wirth Ervin
Dátum: 
2018, Budapest

 

A gyakorlatok a QGIS szabad térinformatikai szoftveren keresztül mutatják be a térinformatika alkalmazási területeit. Ez a szoftveres vonal egy-egy speciális esetben kibővül, pl. a Google Earth használatával a vetületek bemutatásánál, vagy a GRASS-szal a hidrológiai modellezésnél.

A feladatok megoldása során kizárólag szabadon elérhető téradatokkal dolgozunk (OpenStreetMap tematikus adatok, GADM közigazgatási adatok, SRTM domborzatmodell), a térinformatikai eljárásokat főként Magyarország területén mutatjuk be.

A gyakorlatokban leírt eljárások, illetve funkciókhoz vezető utak, paraméterek a QGIS 2.18-as verziójához igazodnak. A parancsokat, szoftveres eljárásokat dőlt betűtípussal különítettük el. Az eljárásoknál felmerülő utasítások az aktuális panelre is vonatkozhatnak, ekkor az opciót be kell ikszelni, vagy ki kell választani a listából.

A gyakorlatok készítése során a szerzők igyekeztek elkerülni a hibákat, ennek ellenére bizonyára maradtak a szövegben pontatlanságok, elütések. Minden kritikai észrevételt, hiba visszajelzést köszönettel veszünk.

A dokumentumok a tantervi reform szellemiségében készültek: miszerint a hallgatókat önállóbbá kell tenni fejlesztve készségeiket az egyéni problémamegoldásban. Továbbá a szabad térinformatikai megoldások iránt érdeklődők számára is hasznos információkat nyújthat, vezérfonal lehet az elinduláshoz.